8.3 C
New York
zaterdag, juli 11, 2020
Home Algemeen Corona Sommige bloedgroepen zijn mogelijk iets gevoeliger voor COVID-19, suggereert Paper

Corona Sommige bloedgroepen zijn mogelijk iets gevoeliger voor COVID-19, suggereert Paper

Corona

JACINTA BOWLER

19 MAART 2020

Er is een nieuw stukje informatie over COVID-19 die je misschien hebt gehoord. Degenen met type A-bloed zijn vatbaarder voor het nieuwe coronavirus, aldus de krantenkoppen. Maar hoe betrouwbaar is deze informatie en moet u uw gedrag veranderen?

Allereerst: de informatie komt uit een onderzoek, maar is nog niet door vakgenoten beoordeeld en is momenteel beschikbaar op de pre-printserver medRxiv . In snel evoluerende situaties zoals deze pandemie is toegang tot onderzoek voorafgaand aan peer-review niet per se een slechte zaak, maar we moeten hier wel rekening mee houden.

De studie was uitgevoerd door Chinese onderzoekers en gericht op 2.173 patiënten met COVID-19 uit drie ziekenhuizen in Wuhan en Shenzhen.

Het team keek naar de verdeling van bloedgroepen in de normale bevolking in elk gebied , en vervolgens vergeleken met hun steekproef van patiënten met het virus , opnieuw in elk gebied.

“Meta-analyses op de gepoolde gegevens toonden aan dat bloedgroep A een significant hoger risico op COVID-19 had in vergelijking met niet-A-bloedgroepen” schrijven de onderzoekers in hun paper.

“Terwijl bloedgroep O een significant lager risico op de infectieziekte had vergeleken met niet-O-bloedgroepen. “

Maar het artikel stelt ook duidelijk dat hoewel de resultaten significant waren, het niet een alles-of-niets resultaat was.

Volgens de studie heeft de normale populatie in Wuhan een bloedgroepverdeling van 31 procent type A, 24 procent type B, 9 procent type AB en 34 procent type O.

Degenen met het virus, ter vergelijking, werden als volgt verdeeld: 38 procent type A, 26 procent type B, 10 procent type AB en 25 procent type O. Vergelijkbare verschillen werden waargenomen in Shenzhen.

Zoals u kunt zien, hebben de percentages tussen de normale populatie en die met het virus enkele verschillen – maar dit betekent niet dat mensen met type O-bloedgroep immuun zijn; en niet iedereen die het virus krijgt, zal type A zijn. Verre van dat.

Deze relatief kleine verschillen zouden dus, indien gerepliceerd in studies met grotere datapools, kunnen leiden tot kleine veranderingen in de manier waarop we de verspreiding van de ziekte beheersen; maar toch zal het waarschijnlijk niets veranderen aan de manier waarop we individueel zouden moeten proberen corona 1000px ABO blood type.svg de verspreiding van het virus te beperken .

Dus dat is het dieptepunt van de studie. Maar dit roept nog een ander fascinerend onderwerp op: hoe onze bloedgroepen de manier waarop we door bepaalde virussen worden beïnvloed kunnen veranderen, is op zichzelf interessant.

Bloed kan op veel manieren worden gecategoriseerd, maar die ene waar u het meest bekend mee bent – de ABO-indeling van bloedgroepen – is gebaseerd op het hebben van bepaalde moleculen of ‘antigenen’ op het oppervlak van uw bloedcellen (zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding).

corona 1000px ABO blood type.svg (InvictaHOG / Wikimedia / Public Domain)

Dit is belangrijk voor zaken als bloedtransfusies, omdat ons immuunsysteem de andere typen kan zien als indringers.

We weten al dat sommige virussen – bijvoorbeeld norovirussen – maak direct gebruik van deze verschillen in bloedcelantigenen.

Norovirus is een buikgriep, en mensen worden meestal besmet via het spijsverteringsstelsel. Die antigenen op onze bloedcellen bevinden zich ook op het oppervlak van cellen die de darm bekleden, en norovirus heeft bepaalde antigenen nodig om aan vast te houden.

“Dit verschil in gevoeligheid [to norovirus] heeft een interessant gevolg, “ microbioloog Patricia Foster schrijft voor The Conversation. ” Wanneer er een uitbraak plaatsvindt, voor Op een cruiseschip kan bijvoorbeeld ongeveer een derde van de mensen aan een infectie ontsnappen.

Omdat ze de onderliggende reden voor hun weerstand niet kennen, denk ik dat gespaarde mensen zich bezighouden met magisch denken – bijvoorbeeld: ‘Ik werd niet ziek omdat ik veel druivensap dronk’. Natuurlijk zullen deze mythische ontwijkende technieken niet werken als de volgende uitbraak een soort is waar het individu vatbaar voor is. “

Dus, hoe kan het nieuwe coronavirus onze verschillende bloedgroepen exploiteren? Op dit moment weten we het gewoon niet.

De auteurs van de paper over de bloedgroep die naar medRxiv is geüpload, weten het niet zeker, maar ze suggereren dat het misschien te maken heeft met de anti-A-antilichamen die zowel type B als type O hebben.

Dat is slechts een hypothese voor nu, en tot we er meer over weten, neem het niet als evangelie.

Maar het is een goed voorbeeld van hoe we elke dag nieuwe informatie over het virus leren. Er wordt momenteel een vaccin getest bij mensen ; velen doen er alles aan om de curve af te vlakken ; en terwijl de pandemie de wereld op zijn kop zet, wisselen gemeenschappen voorraden uit
en helpen zij behoeftigen
.

Het onderzoek is volledig beschikbaar op medRxiv .

Lees verder

Veel gelezen

Coronavirus: Forschung arbeitet an mehr als 130 potenziellen Impfstoffen

zeit.de mit Werbung Besuchen Sie zeit.de wie gewohnt mit Werbung und Tracking. Details zu Werbe- und Trackingverfahren finden Sie hier.

Corona-Hilfe: Kritik an Beschränkung des Pflegebonus auf Altenpflege

zeit.de mit Werbung Besuchen Sie zeit.de wie gewohnt mit Werbung und Tracking. Details zu Werbe- und Trackingverfahren finden Sie hier.

Crowdfunding in Corona-Krise: Helft mir, mir geht es schlechter als den anderen

zeit.de mit Werbung Besuchen Sie zeit.de wie gewohnt mit Werbung und Tracking. Details zu Werbe- und Trackingverfahren finden Sie hier.

Coronavirus 'COVID-hallucinaties hebben mijn leven gered': Bijna dood, een coronavirusgeïnduceerd visioen vertelde een vrouw om 911 te bellen

Adrianna Rodriguez USA TODAYPublished 7:15 PM EDT Jul 8, 2020Marilyn Schneider is an executive secretary at Ohio's Cleveland Clinic where she gets her temperature checked several times a day.When the 57-year-old got home from work March 27, an intense chill suddenly overcame her, accompanied by a rising fever. “It felt like something came up behind me and dropped a…