8.3 C
New York
maandag, augustus 3, 2020
Home Algemeen Rishi Sunak: de volgende Tory-leider in afwachting?

Rishi Sunak: de volgende Tory-leider in afwachting?

Nog maar zes maanden geleden hadden maar weinigen buiten de Westminster-bubbel gehoord van Rishi Sunak.

Maar sinds de overname van zijn mentor Sajid Javid in Downing Street 11, Sunak heeft zijn status zien stijgen te midden van de brede goedkeuring van zijn aanpak van de economische gevolgen van het coronavirus.

Inderdaad, een peiling vorige week plaatste de goedkeuringsclassificatie van de vrijuitgevende kanselier “voor op iedereen in de regering – inclusief Boris Johnson “, The Telegraph rapporteert .

Wie is Rishi Sunak?

Sunak , de eerste hindoe die de Schatkist leidde, is een immigrant van de eerste generatie die in Southampton is geboren uit Yashvir en Usha Sunak. De in Kenia geboren Yashvir was huisarts, terwijl Usha, oorspronkelijk uit Tanzania, een lokale apotheek had.

De nu kanselier woonde Winchester College kostschool, waar hij hoofdjongen was, voordat hij politiek, filosofie en economie las in Oxford.

Na een carrière als investeringsbankier ging Sunak de politiek in in 2015, toen hij de voormalige Tory-leider William Hague overnam als parlementslid voor Richmond in Yorkshire.

Sunak stond voor een grote uitdaging om het kiesdistrict te winnen. Lokale boeren die Tatler ’s Ben Judah kort daarvoor spraken de verkiezingen brachten hun gedachten over hun nieuwe conservatieve kandidaat naar buiten met “die beruchte zinsnede: ‘Ik ben niet racistisch, maar …'”.

Maar dergelijke opmerkingen weerhielden Sunak niet, “die ooit grapte dat hij en zijn vrouw de gehele immigrantenbevolking van het kiesdistrict vormden”, zegt The Day .

“Sunaks miljardair schoonvader NR Narayana Murthy, [was] zo enthousiast over de parlementaire carrière van Sunak dat hij ingevlogen, en had zelfs namens hem gebladerd, gekleed in een Rishi-sweatshirt ”, aldus Judah. ​​

Tot juli vorig jaar was Sunak een junior minister in het Ministerie van Volkshuisvesting, Gemeenschappen en Lokale Overheid . Maar na een periode als hoofdsecretaris van de Schatkist waarin hij alom werd geprezen, bevond Sunak zich in de perfecte positie om over te nemen [was] toen Javid de boot kreeg in februari .

Bij de daaropvolgende uitbraak van het coronavirus in het VK probeerde Sunak het land door een crisis te leiden.

Deze week hebben we een economisch hulppakket van £ 30 miljard aangekondigd dat de totale rekening voor de Covid-19-noodmaatregelen van de regering tot £ 188,7 miljard zal opdrijven – veel meer dan de totale gezondheidsuitgaven van vorig jaar .

Praat in het Tory-feest

Veel conservatieve parlementsleden zien de kanselier nu als de voorloper om Johnson als premier op te volgen – en sommigen zouden graag zien dat de opvolging “eerder dan later” komt, zegt Mutaz Ahmed in een artikel voor Reactie .

Een naamloos senior Tory backbencher vertelde de nieuwswebsite: ‘Hij is erg kieskeurig in het bijhouden van parlementsleden. Hij stuurt teksten rond en doet de rondes. Je zou aannemen dat alle politici dat doen, maar het is eigenlijk zeldzaam. Je moet heel ambitieus zijn. “

Sunak’s stint in de stad die voor hedgefondsen en miljardairs werkt, kan echter een struikelblok blijken te zijn. “Ik heb altijd argwaan tegenover bankiers die politici worden”, zei een insider van Tory.

Toch hebben de meeste conservatieve parlementsleden de “moedige” benadering van de kanselier toegejuicht bij het aanpakken van de coronaviruscrisis.

Volgens de Financial Times ‘politiek redacteur George Parker, naar aanleiding van de mini-begroting van Sunak deze week , “Al het gepraat” in de Commonskamer “ging over de vraag of ze zojuist naar de volgende premier hadden gekeken “.

Bouwen aan het merk

Sunak heeft ook “een snaar geraakt” bij veel kiezers, schrijft Reactie is Ahmed. ‘Niet alleen omdat hij meer dan £ 300 miljard aan overheidssteun aanbood, maar ook vanwege de manier waarop die werd geleverd.

“De kanselier keek recht in de lens en sprak met empathie en mededogen, twee kenmerken die het publiek niet altijd associeert met de hogere regionen van de Conservatieve Partij.”

Maar de stijgende populariteit van Sunak is niet alleen te danken aan geld en charme. Achter het beleid en de persoonlijkheid staat een team dat “Brand Rishi” vormt met de hulp van televisieontwerpers, marketinggoeroes en strategen,

The Times rapporten .

En hun marketingbombardement lijkt te werken.

Sunak geniet momenteel van de “beste beoordelingen voor een kanselier sinds Gordon Brown, een vergelijking die hem even kan laten nadenken over hoe snel dingen kunnen veranderen ”, zegt de krant.

Lees verder

Veel gelezen

Coronavirus Kras die reis van augustus naar Hawaï. De staat heeft zojuist zijn quarantaine verlengd tot 1 september

Dawn Gilbertson USA TODAYPublished 1:38 PM EDT Jul 14, 2020Hawaii delayed its plan to allow out-of-state visitors to return to the vacation hot spot by a month because of an increase in coronavirus cases in the state and on the U.S. mainland.In late June, the governor's office announced that travelers could visit Hawaii beginning Aug. 1, no quarantine…

Spanien: Katalonien verhängt Corona-Ausgangssperre für über 200.000 Menschen

zeit.de mit Werbung Besuchen Sie zeit.de wie gewohnt mit Werbung und Tracking. Details zu Werbe- und Trackingverfahren finden Sie hier.

Servië: Regierung verbietet Menschenansammlungen in Belgrad

zeit.de mit Werbung Besuchen Sie zeit.de wie gewohnt mit Werbung und Tracking. Details zu Werbe- und Trackingverfahren finden Sie hier.

Konjunkturprognose: Altmaier rechnet mit Wirtschaftsaufschwung nach dem Sommer

zeit.de mit Werbung Besuchen Sie zeit.de wie gewohnt mit Werbung und Tracking. Details zu Werbe- und Trackingverfahren finden Sie hier.