8.3 C
New York
maandag, augustus 3, 2020
Home Algemeen Waarom er in Belgrado gewelddadige protesten zijn uitgebroken

Waarom er in Belgrado gewelddadige protesten zijn uitgebroken

Demonstranten zijn in botsing gekomen met de politie in Belgrado in een derde opeenvolgende nacht van geweld, veroorzaakt door plannen om opnieuw strikte afsluitmaatregelen in te voeren om een ​​golf van coronavirusinfecties aan te pakken.

De protesten “ begonnen vreedzaam op dinsdagavond en omvatten studenten en families, boos door een poging om een ​​weekendklok opnieuw in te stellen”, de BBC rapporten. Maar “ Tijdens de rally van woensdag gooiden demonstranten vuurpijlen en andere voorwerpen naar de politie “, die met “traangas” reageerde in “gekozen scènes” voor het parlement van de Servische hoofdstad, voegt toe The Guardian .

“Tientallen politieagenten en demonstranten raakten gewond en tientallen burgers werden gearresteerd ”terwijl sommige activisten probeerden het parlementsgebouw binnen te dringen, zegt Radio Free Europe .

In een klaarblijkelijke poging om het geweld te onderdrukken, kondigde president Alexander Vucic woensdag aan dat de geplande avondklok zou worden geschrapt.

Maar de protesten zijn in verband gebracht met een bredere pro-democratische beweging in Servië, met demonstranten die gisteravond opnieuw de straat op gingen en Vucic ervan beschuldigden de vrijheden in de Balkanstaat te beteugelen.

De onrust volgt op demonstraties in mei waarin demonstranten van de “Citizens ‘Resistance” -beweging de Voice of America persbureau dat “wij denken dat dit een dictatuur is waarin we tegenwoordig leven”.

De onrustronde van deze week werd gekenmerkt door “brutaal politiek geweld”, met video’s die op sociale media circuleren en laten zien hoe de politie demonstranten slaat .

Een man die “het eerste gezicht van de Servische frustratie werd op de eerste nacht van de onrust” heeft “ de politie ervan beschuldigd nachtstokken, traangas en andere wapens te gebruiken tegen ongewapende demonstranten ”, meldt Voice of America.

Videobeelden van de man, geïdentificeerd als Petar Djuric, gingen viraal nadat” hij door tranen van woede aan een live camera aangekondigd dat zijn vader was overleden in het Zemun-ziekenhuis in Belgrado nadat hij drie dagen had gewacht op een beademing, ondanks de verzekering van de Servische functionarissen dat er geen tekort zou zijn e van zulke levensreddende apparatuur ‘, aldus het persbureau.

‘ Pap, dit is voor jou ‘, riep Djuric herhaaldelijk, voordat hij zich weer bij de protesten aansloot.

President Vucic heeft Djuric’s versie van de gebeurtenissen aangevochten en beweerde woensdag tijdens een persconferentie dat rechtse groepen en “buitenlandse geheime diensten” waren achter het geweld op straat.

Lees verder

Veel gelezen

Coronavirus Kras die reis van augustus naar Hawaï. De staat heeft zojuist zijn quarantaine verlengd tot 1 september

Dawn Gilbertson USA TODAYPublished 1:38 PM EDT Jul 14, 2020Hawaii delayed its plan to allow out-of-state visitors to return to the vacation hot spot by a month because of an increase in coronavirus cases in the state and on the U.S. mainland.In late June, the governor's office announced that travelers could visit Hawaii beginning Aug. 1, no quarantine…

Spanien: Katalonien verhängt Corona-Ausgangssperre für über 200.000 Menschen

zeit.de mit Werbung Besuchen Sie zeit.de wie gewohnt mit Werbung und Tracking. Details zu Werbe- und Trackingverfahren finden Sie hier.

Servië: Regierung verbietet Menschenansammlungen in Belgrad

zeit.de mit Werbung Besuchen Sie zeit.de wie gewohnt mit Werbung und Tracking. Details zu Werbe- und Trackingverfahren finden Sie hier.

Konjunkturprognose: Altmaier rechnet mit Wirtschaftsaufschwung nach dem Sommer

zeit.de mit Werbung Besuchen Sie zeit.de wie gewohnt mit Werbung und Tracking. Details zu Werbe- und Trackingverfahren finden Sie hier.